PDA

Pogledaj celu verziju : Kako da razvijete samopoštovanje kod deteta

bojanke
10-28-2007, 06:53 PM
Sigurno biste voleli da odgajite prijatno i samouvereno dete. Prikazaćemo vam nekoliko načina da kod deteta razvijete samopoštovanje. Poslušajte stručnjake i počnite od sledećeg:

1. Pružite mu bezuslovnu ljubav i respekt
Ovo je lakše reći nego učiniti. Ali kada vas vaš mališan naljuti svojim ponašanjem, probajte da se uzdržite od prezrivih i podrugljivih komentara. Ukoliko ste strpljivi i uviđavni, uspećete da ga obuzdate a da pritom ne narušite njegovo samopouzdanje.

2. Budite mu pravi drug kada ste zajedno
Bez obzira na to da li se s detetom igrate, razgovarate ili obavljate kućne poslove, nastojte da s njim ostanete na istoj "talasnoj dužini". Čak i ako je vreme koje provodite zajedno ograničeno, ukazujući mu punu pažnju učinićete da komunikacione veze među vama ostanu otvorene i da se ono oseti cenjenim.

3. Prihvatite ga takvo kakvo jeste
Kada detetu dajete poduke o dobrom vladanju, uvažavajte činjenicu da je ono specifična ličnost - da je brbljivo, stidljivo, sklono samoispitivanju... Ne terajte ga da radi ono što je u potpunoj suprotnosti s njegovim karakterom, jer će u tom slučaju imati utisak da mu nešto nedostaje. Vaš pozitivan pristup ojačaće njegovo samopouzdanje i podstaći ga da bude prilagodljivije.

4. Disciplinujte ga na primeren i dosledan način
Potrudite se da ono tačno zna koje granice ne sme da pređe i da nauči da preuzima odgovornost za ono što je uradilo. Pre nego što ga kaznite, uvek mu dajte šansu da popravi loše ponašanje.

5. Govorite mu šta mislite o njegovim postupcima
Vaše dete bi možda volelo da bude sasvim drugačija osoba. Ali ono će početi da poštuje svoju individualnost ako mu ponudite objašnjenja za njegove postupke i stavite mu do znanja da su oni uglavnom ispravni.

Pitanja uspešnih roditelja:

Da li poštujem svoje dete?
Šta moja deca čuju da pričam o njima?
Da li koristim princip griže savesti da bih svoju decu naveo/la da rade ono što hoću da urade?
Da li deca vide da se u životu vodim vođen/a principom griže savesti?
Da li pravim iste greške koje su pravili moji roditelji?
Da li neprekidno štitim svoje dete?
Da li sam svom detetu na raspolaganju kad god sam mu potreban/na?
Da li više obraćam pažnju na dobro ili loše ponašanje svig deteta?
Da li stalno gunđam?
Da li sam u stanju da kažem: "Izvini, možeš li da mi oprostiš?"
Da li sam psihički sa svojim detetom?
Da li učim dete kako da se smeje samo sebi?
Da li učim dete da je u redu da ima svoja osećanja, bez obzira na to kakva su ona?
Da li učim svoje dete da pomaže drugima?
Da li pokazujem detetu da mi je stvarno važno?
Da li slušam svoje dete?
Da li nudim svom detetu sve životne izbore koji postoje?
Kada me dete razočara, da li mora ponovo da zasluži moje poverenje i ljubav?
Da li sam dobro formirao/la granice koje moje dete može slobodno da prati?
Da li sam svestan/na da je normalno da moje dete testira autoritet koji kod njega imam?